Kort historisch overzicht van het Lucas MK-I Injectie Systeem. 
pag. 2 Hist.

In samenwerking met Lucas heeft Jaguar het MK-I systeem, dat toen nog allerminst voor alledaags gebruik bedoeld was, o.a. toegepast op de fabrieks Jaguar Works en ook op de Ecurie Ecosse D-type racewagens die in 1956 en 1957 ingezet werden op de races van de Nürburgring, Le Mans en Sebring. Omdat het PI systeem zeer experimenteel was had Jaguar een mix van carburateurs en injectie uitgeruste race-auto’s ingezet. Twee van de drie D-types werden voorzien van het Lucas inspuit systeem voor de 12 uurs Sport Car Race te Reims. Eén auto bleef uitgerust met de gebruikelijke Webers. De 6 cilinder motoren met het Lucas inspuitsysteem waren beduidend sneller dan de met Webers uitgeruste Jaguar. Ook de acceleratie tijdens de staande start was rapper dan die van gelijkwaardige race auto’s. Met een gemiddelde snelheid van boven de 100 m.p.h. tijdens de 12 uurs van Reims won Jaguar deze race met een Lucas inspuitsysteem uitgeruste XKD-type. Jaguar had een goede keuze gemaakt!

pag.2 historie

Jaguar XKD motor met Lucas MK1 inspuit systeem

Ook het brandstofverbruik was minder dan de met Webers uitgeruste Jaguar. Met de meegezeulde 28 gallons (126 liter) kon de D-type langer op de baan blijven rijden en dat was een enorm voordeel. Met een enkele verbetering werden ook voor de 24 uur van Le Mans de D-types uitgerust met het Lucas systeem. Ondanks het experimentele karakter ontstonden er tijdens de 24 uur van Le Mans geen problemen of storingen, alleen een gebroken injectieleiding. Jaguar won met een D-type in 1956 de 24 uurs race van Le Mans. 

Jaguar XKD Lucas Unit

Dankzij deze successen monteerden o.a. de constructeurs van BRM, Lotus-Climax, Brabham, Cooper-Maserati, Ferrari en Maserati het Lucas inspuit systeem op hun auto’s en behaalden ca. 220 Grand Prix successen.
Helaas zat een serie-inbouw er in die jaren nog niet in. Wel heeft Jaguar in september 1956 een productie prototype van het Lucas systeem in een Jaguar MK VII ingebouwd om dit uit te testen en met positieve resultaten.

The Archeology of the Lucas Mechanical
Fuel Injection
System

This book, concerning the Lucas Petrol Injection System, is available for owners of Classic Cars on which this system is mounted. It’s not a workshop manual but this book, written in the English language, provides insight into how all parts working and highly dependent on each other.
I hope, that the unfounded hazy image, that people have about this unique injection system, will make way for admiration after reading this book.

You can only order this book via email: harmklijn@powerprops.com
After receiving the purchase amount and your address, the book will be sent to you.
Price for countries inside the European Union  € 35.00 including shipping.

Harm R. Klijn

 

 

.